Podle nejrealističtějších analýz stávajícího finančního systému bank čeká celý svět velmi kritické období, které možná skončí i úplným zhroucením ekonomiky. Výše chystaných půjček státních investicí soukromým bankovním domům, finančním pojišťovnám a následně i ostatním sektorům výroby, jako je automobilový trh, strojírenství obecně, stavebnictví, způsobí devalvaci světových měn. To proto, že poskytnuté půjčky dosáhnou takové výše, že přestanou mít reálnou hodnotu. Dá se říci, že dluhopisy, aby měly reálnou hodnotu pro trh financí, musely by mít splatnost stovky let.

Zcela zřetelně tak vystoupí kontury hesla dosavadního způsobu života posledního půlstoletí generací „po nás potopa“ a stanou se pro všechny bezprostředně hmatatelnými.

Ano, po nás potopa, avšak nikdo doposud nepočítal s tím, že ona „potopa“ by mohla přijít tak nečekaně a s takovou silou již za života dnešních lidí.

Kalkulace, že děti dnešních dětí se s tím budou muset nějak vypořádat samy, se nezdařila.

Moře dluhů stoupá a velké finanční koráby se zvolna začínají naplňovat vodou.

Je těžké uvěřit, že dluhy, mající rozměry v řádu bilionu biliónů, lze vykrýt vydáním, doposud snad ještě vyzkoušeným způsobem, tedy opakovaným vydáváním státních dluhopisů. Kdo bude mít zájem o dluhopisy, na něž bude pravděpodobně stejně zanedlouho vyhlášen bankrot pro neschopnost splácení státními bankami v reálném čase splatnosti?

Jen zcela na okraj se zde ještě chceme zmínit o něčem, co se současnou světovou finanční situací tak trochu souvisí.

Víte, že Česká národní banka zhruba před deseti roky vyprodala cca 56 tun zlata z českého národního pokladu? Že nevíte?

Pak zcela jistě ani nebudete vědět také, za co byl tento poklad prodán!

Přece za zahraniční dluhopisy!

Zdroj: www.ao-institut.cz